Onderdelen
WAAR BESTAAT ZENLEX RADIO MANAGER UIT?
Meerdere applicaties ten behoeven van stabiliteit
Teneinde o.a. de stabiliteit van Zenlex Radio Manager zoveel mogelijk te optimaliseren is gekozen voor een opzet bestaande uit meerdere deelapplicaties.
Zenlex Radio Manager bestaat uit 4 deelapplicaties en een aantal aanvullende randapplicaties. Het hoofdsysteem bestaat uit;
  • Zenlex Radio Manager Server; Deze applicatie stelt het uit te zenden programma samen aan de hand van de gemaakte instellingen en communiceert via TCP enerzijds met de Cliëntapplicaties en anderzijds met de On-Air unit.
  • Zenlex Radio Manager Cliënt; Deze applicatie bevat de GUI waarmee de gebruiker kan volgen wat er gebeurt in de uitzending en alle schermen voor het wijzigen van instellingen, het toevoegen van items etc. Deze applicatie is afgesplitst van Zenlex Radio Manager Server om het mogelijk te maken om via een netwerk op meerdere plaatsen te kunnen werken.
  • On-Air unit; Deze applicatie doet niets anders dan het domweg afspelen van de door Zenlex Radio Manager Server gegenereerde afspeelvolgorde. Deze cruciale en tot op de honderdste seconde tijdsgebonden functie is afgesplitst van Zenlex Radio Manager Server om zodoende maximale zekerheid te kunnen bieden m.b.t. het tijdskritieke gedeelte. Bovendien draait de On-Air unit gewoon door als er onverhoopt toch ooit een fout mocht optreden in Zenlex Radio Manager Server, welke meer en complexere procedures bevat. Doordat altijd een aantal items vooruit wordt gedacht, is er in dat geval voor de On-Air unit (die bemerkt geen nieuwe data meer te ontvangen) voldoende tijd om Zenlex Radio Manager Server opnieuw op te starten. Door de deelapplicaties op verschillende PC’s in het netwerk te laten draaien hoeft zelfs het geheel uitvallen van een PC niet voor grote problemen te zorgen. Het ontbrekende gedeelte kan dan op een andere PC worden gestart.
  • ZQT Data Server; Dit is de nieuwste applicatie in de serie. ZQT staat voor Zenlex Query Transmission. Om met Zenlex Radio Manager Cliënt via internet toegang te krijgen tot het systeem en instellingen te wijzigen is naast het versturen van programmadata via TCP ook toegang tot de database van Zenlex BS vereist. Middels ZQT Data Server heeft Zenlex Radio Manager Cliënt toegang tot die database. Het is een dataserver die via TCP met Zenlex Radio Manager Cliënt communiceert. Het grote voordeel hiervan is dat die toegang in praktisch alle gevallen tot stand kan worden gebracht omdat het systeem niet afhankelijk is van software van externe partijen of toegangsbeperking door zaken als een firewall. Met de komst van ZQT Server kan het hele systeem vanaf iedere PC met internetaansluiting geheel worden bestuurd en geconfigureerd via een simpele TCP poort. Doordat alleen informatie uit gewijzigde variabelen of databasevelden hoeft te worden verstuurd levert het systeem een performance op die je zelfs bij een standaard modem verbinding het gevoel geeft alsof je live in de studio zit!

Naast de hoofdapplicaties zijn er een aantal randapplicaties, zoals bijvoorbeeld een applicatie voor het versnelt invoeren van grote hoeveelheden audiobestanden in het systeem (Zenlex Radio Manager MP3 Import Module), waarbij de informatie in MP3-tags kan worden gekoppeld aan velden in de database van Zenlex Radio Manager.

 
© 2022 Zenlex Media Solutions